Het tuinjaar .... 2009

De eerste week van het nieuwe jaar valt er ongeveer 10 cm. sneeuw en heersen er temperaturen van min 15°C. Midden januari valt de dooi in, maar de tweede helft van januari wordt het erg koud, 's nachts min 20°C aan de grond. Gevolg: de prei bevroren en niet meer eetbaar.

Tot half februari blijft het koud en de grond hard bevroren. Eindelijk wordt het een beetje voorjaar op 16 maart met temperaturen van ongeveer 11°C, boven nul wel te verstaan. Er volgen enkele mooie dagen, maar het blijft fris met een noordenwind.

Begin aprilkenmerkt zich door een mooie zaterdag en zondag op 4 en 5 april. Daarna is het weer fris en Pasen is ook koud.

Op de tuin worden alleen opruimwerkzaamheden verricht. Met name de tuinen I6 en I7. Deze tuinen worden door vrijwilligers weer verhuurbaar gemaakt.

Na Pasen wordt het voorjaar en alle struiken worden groen. De eerste asperges worden op 12 april geoogst en in de voorlaatste week van april verschijnen de bloemen in de aardbeiplanten.

Begin mei weinig asperges ivm het frisse weer met motregen, maar kort daarna komt de zon terug samen met een uitdrogende wind. Op 16 en 17 mei warm zomerweer met eindelijk wat regen. Het werd al behoorlijk droog.

In de nacht van 25/26 mei een behoorlijk onweer, niet genoeg regen. Op 7 juni eindelijk regen, en hoe! Onweer met op een dag 40 mm. neerslag. De temperatuur zakt behoorlijk en de augurken en pompoenen staan te kleumen. Schimmels liggen op de loer. Tot 15 juni blijft het regenachtig, niet koud en ook het onkruid groeit geweldig. De oogst van de vroege aardappels begint eind juni. De opbrengsten zijn goed. Eind juni verloopt warm en het is goed dat we pompen hebben.

Eindelijk wat regen in de eerste dagen van juli. Veel onweer en 8 en 9 juli verlopen zelfs herfstachtig. De aardbeien maken volop uitlopers. Dit na een een prima oogstseizoen. Ook zijn er volop bessen geoogst.
Als op 8 juli de prei komt is de grond goed nat. Gelukkig maar.
18 juli wordt er voor het eerst sinds jaren weer een werkzaterdag gehouden. Het wordt een groot succes met 57 deelnemers. De eersten waren al om 08.30 begonnen met het onderhoudswerk. Ook hebben enige leden die op 18 juli verhinderd waren de dagen voor en na deze werkzaterdag de handen uit de mouwen gestoken ten bate van ons complex.

Op 21 juli treft een noodweer onze tuin en waaien er twee grote bomen om die op de rand van het parkeerterrein stonden. Enige dagen later laat de Gemeente deze bomen opruimen.

Eind juli en augustus verlopen warm en broeierig. Zeer groeizaam weer en de oogsten zijn uitstekend te noemen. Donderdag 20 augustus bereikt het kwik 32°C. met daarna onweer en regen en zeer groeizaam weer.

Op 26 september is er voor het eerst een bloembollenverkoop op ons terrein. Groot succes.

Omdat het persriool bij de ingang van onze tuinen stankoverlast gaf is hierover de Gemeente ingelicht. Op 21 september is door een gespecialiseerd bedrijf onderzoek gedaan en een defect vastgesteld. Dit zal zsm worden verholpen.

Begin oktober valt de herfst in en de buiten-tomaten worden snel zwart in de koude nachten. Ook is het tijd om pompoenen te oogsten.
De door de omgewaaide bomen beschadigde trottoirbanden worden op 16 oktober door de gemeente hersteld.

26 oktober bezoek gehad op de tuin van een student van de Design Academy ivm met zijn afstudeeropdracht. Verwachten tzt zijn werkstuk.