Het tuinjaar .... 2010

Tot half maart blijft het weer koud en het enige wat er op de tuin gebeurt is mestrijden. FLITZ nr. 4 verschijnt op 13 maart. Op deze zaterdag is het voor het eerst een beetje aangenaam en is er een redelijke drukte op de tuin.

Pasen (4 en 5 april) is weer koud en het seizoen begint daarna met het poten van de vroege aardappels. De peulen staan in deze periode hier en daar al te bloeien. Ook worden de eerste asperges geoogst. Bij een enkeling was dit al het geval op 1 april. Deze asperges zijn geteeld onder doorzichtig plastic.
Op 10 april van een goede gever 10 stooktonnen ontvangen. Na 25 april wordt het warmer, de wind draait naar zuid, gevolg 25°C! In de laatste week van april zijn er dan ook volop asperges.

Op koninginnedag is er heel ander weer met regen. Daarna komt het opnieuw goed, maar op Hemelvaartsdag (13 mei) is het koud. Maximaal 8°C en zelfs in de kassen wordt het koud.
Als op 15 mei de chrysanten komen, is het gelukkig wat wamer. De Pinksterdagen zijn ook goed en de aspergeoogst is enorm. Voor het eerst regent het weer op 29 mei.

Begin juni blijft warm en de augurken en pompoenen kunnen naar buiten. Midden juni start het WK voetbal en is het warm en vooral droog. De aardbeienoogst komt goed op gang door de regen van 7 en 8 juni. Er doen zich echter grote temperatuursverschillen voor: 17 juni is het 25°C en 18 juni 17°C met pal noordenwind. Laatste twee weken van juni grote aardbeioogst met veel pompen en gieten voor de uitlopers.

4 juli komt de prei. Sahara-achtige toestanden. Heel de voorafgaande week 25°C of meer. In de nacht na de WK finale van 11 juli 's nachts onweer en regen. In de kassen wordt het zo heet dat het tomatenstuifmeel verbrandt. De buitentomaten doen het beter.

Begin augustus is het erg groeizaam weer, 20°C tot 24°C en geregeld regen.

Half september blijft het regenen en de schimmels slaan toe, ook in de kassen. De tweede helft van september geeft mooi nazomerweer en de oogsten zijn goed te noemen. Op 11 september een bloembollen verkoop op onze tuin.
Op 18 september is het de algemene werkzaterdag voor het opschonen van ons complex. Van 09.00 tot 13.00 uur geven bijna 50 leden acte de presence en is er koffie, cake en soep. Het afval wordt opgehaald op 23 september.

In de week van 14 oktober wordt het herfstachtig met temperaturen van 11 tot 14 graden. De laatste bonen worden geoogst en de chrysanten gaan bloeien. Eind oktober wordt het echt nat en een nieuwe lading stalmest wordt geleverd en kan worden uitgereden.

De meeste tuinen geven een lege aanblik na het opruimen van de hoge gewassen.
Eerste nachtvorst vernietigt de pompoenen en maakt de boerenkool oogstbaar.
De winter staat voor de deur.