Het tuinjaar .... 2011

De zaden zijn nog niet uitgereikt op 26 februari of het lijkt al voorjaar op de tuin. Op 10 en 11 februari bereikt het kwik al een hoogte van 13°C en de bedrijvigheid begint bij velen.
Eind februari brengt een afvaardiging van het bestuur een bezoek aan van Happen Containers in Son en koopt daar een aluminium opslagcontainer. Enige vrijwilligers egaliseren op 3 maart de plaats waar deze container moet staan en op 4 maart wordt deze container met een kraan geplaatst. De vereniging beschikt nu over een volwaardige opslagplaats.

In de eerste week van maart is de temperatuur zodanig dat de spinazie kan worden gezaaid en op 21 maart vallen bij 17°C de eerste zweetdruppels op de tuin.

Het dak van de werkplaats annex opslag/kantoortje wordt gerenoveerd en in de laatste week van maart van een nieuw bitumen dak voorzien. Ook wordt de opslagplaats voor potgrond verplaatst.

In april wordt het behoorlijk warm en droog en de peulen schieten de grond uit.
7 april, het is prachtig zomerweer, voorlichting op de tuin over een aan te leggen riolering op ons complex. Aansluiting op het persriool bij onze hoofdpoort is uitgesloten omdat deze perspomp eigendom is van het Waterschap.
Pasen valt dit jaar op 24 en 25 april en het is de hele week warm, 25°C. Grote asperge-oogsten en de spinazie kan ook worden gesneden. De peulen groeien als nooit tevoren.

Na een warme Moederdag (8 mei) volgt er eindelijk een beetje regen, maar hierdoor groeit het onkruid ook snel. Deze buien luiden een periode van koeler weer in, de pompoenen kunnen nog niet naar buiten.
Na de renovatie van de opslagruimte enz wordt door vrijwilligers op 14 mei een betonvloer voor deze ruimten gestort en afgewerkt. Het rijden met de pallettruck wordt hierdoor eenvoudiger.
Op 31 mei moeten er helaas weer een aantal waarschuwingsbrieven naar een enige huurders worden verstuurd vanwege geen of zeer gebrekkig tuinonderhoud.

Na een regenachtige periode in juni wemelt het op onze tuinen van Colorado-kevers en hun larven. Bestrijding kost veel tijd. 30 juni trekt een noodweer over onze stad, maar gelukkig hebben we op onze tuin geen schade.
Begin juli zijn de bessen al rijp, vroeg dit jaar. Door het gunstige weer is de oogst zeer rijk . Ook de blauwe bessen doen het uitstekend.

Juli wordt gekenmerkt door veel regen. Voor velen een verregende vakantie. Op ons complex dreigen de pompoenen en kalebassen te gaan rotten; voor de aardbei-uitlopers zijn de omstandigheden fantastisch.

Het blijft regenen tot in augustus. De bonenbloei gaat niet goed en de oogst is minder dan andere jaren. De eerste rotte pompoenen worden gezien en het onkruid groeit enorm. Eind augustus klaart het weer eindelijk op en komen er weer zomerse temperaturen op de thermometers.

Helaas komt de regen terug en de bonenoogst in september gaat grotendeels verloren. Wel zien we op onze tuinen een overvloed aan kleinfruit zoals bramen en appels. Landelijk wordt gesproken over meer dan 12 procent opbrengst in vergelijking met 2010.

De tomaten hebben te weinig zon gehad en worden al vroeg besmet met schimmels en moeten veelal voor half september worden geruimd. 17 september was weer gelegenheid om op onze tuin bloembollen te kopen en op zaterdag 24 september werd onder een stralende zon voor de derde keer onze werkzaterdag gehouden. 45 leden (dit is 33% van onze leden) komen een paar uurtjes besteden aan het gemeenschappelijk onderhoud van parkeerterreinen, coniferenhagen enz. Voor een natje en een droogje was gezorgd en alle werkers ontvingen een presentje.

Het mooie nazomer weer houdt aan en 1 oktober is de warmste ooit. De bovenlaag van onze grond verandert langzaam weer in stof. Gelukkig staan er nauwelijks nog gewassen die veel water nodig hebben.
6 oktober komt de herfst in zicht met veel wind en regen. De boerenkool krijgt last van witte vlieg. Gaat de oogst mislukken? Half oktober is het na een dag met onophoudelijk regen dermate zacht weer dat het grote opruimen kan beginnen. Gelukkig blijft het warm voor de tijd van het jaar en 1 november is de warmste ooit. Het opruimen gaat dus voorspoedig. 10 november daalt de tempratuur en wordt het echt een beetje herfst. Mist en kou. Tijd om plannen te maken voor 2012.