Het tuinjaar .... 2013

Op 28 januari zijn er door tuinleden langs de sloot van het parkeerterrein 10 knotwilgen geplant. Dit bij redelijk zacht weer. De boompjes (stekken) waren nauwelijks geplant of strenge vorst met sneeuw komt over Bokt. Wat zal er van de stekken terecht komen?

De eerste dooi valt in op 27 januari, maar de winter is nog lang niet voorbij. Februari wordt een echte wintermaand; op de 26ste voor de derde keer sneeuw. Daarna slechts een dagje zacht weer en meteen volop bedrijvigheid op de tuin. De parkeerplaats staat vol!

De uitreiking van de bestelde zaden is op 2 maart en bijna alles wordt opgehaald en betaald. Een paar dagen later eindelijk iets van voorjaar: 10 graden (boven nul welteverstaan) en een explosie van bedrijvigheid. Iedereen zit op het voorjaar te wachten.

Een paar dagen met aangename temperaturen volgen, maar in de nacht van 10 op 11 maart weer sneeuw! Overdag van 0 tot -4 graden en 's nachts tot -6. De spinazie wordt afgedekt. Het afdekken blijft nodig tot 18 maart en dan kan het plastic op de asperges. Deze 18e was weer een topdag qua tuindersaktiviteiten.

Het wordt eentonig maar op 20 maart weer natte sneeuw en 22 maart dreigt het koude-record uit 1916 te breken. Gevoelstemperatuur -10 tot -15 graden, wanneer wordt het nou eens voorjaar?? 27 Maart nog vorst in de grond, dus de grond bewerken gaat nog echt niet.

Een vroege en vooral koude Pasen op 31 maart en 1 april. De voorgezaaide peulen kunnen nog niet naar buiten, omdat het 's nachts nog enige graden vriest. Enige vrijwilligers zorgen er op 6 april voor dat 4 tuinen weer verhuurbaar gemaakt worden.

Eindelijk wordt het buiten iets warmer. Op 13 april gaan de eerste voorgezaaide groenten die enige kou kunnen verdragen naar buiten, ondanks dat er nog steeds nachtvorst is. In de derde week van april verschijnen de eerste groeipunten aan de knotwilgstekken. Allemaal hebben ze de kou overleefd.

Plotseling op 25 april de eerste zomerse dag in Nederland: 25 graden en nog wel in Eindhoven! Op deze dag de eerste asperge (een stuks) geoogst. Ook op deze dag een klein zand stormpje op Bokt. Een hevige windvlaag doet alle plastic klapperen. Er verschijnen nu de eerste peulen boven de grond, maar nog wel onder glas of folie. Hoe wisselvallig het voorjaar verloopt blijkt uit het volgende: op 25 april is het 25 graden, op 26 april maar 11 graden. Hoe gaat de jonge aanplant hierop reageren?

Een artikeltje in het Eindhovens Dagblad van 30 april over de inzaai van bijen-vriendelijke bloemen en kruiden naast ons complex. De asperges laten door de kou nog op zich wachten, maar op 6 mei is het dan zover: asperges!!
Helaas, op 11 mei is het weer herfst...alles nog onder het glas of plastic. De chrysanten die op 11 mei worden uitgedeeld kunnen nog niet naar buiten. Te koud. Ook pompoenen en courgettes, die in de kas welig groeien, moeten nog wachten. Wachten op de IJsheiligen.

Met Pinksteren op 19 mei de eerste goede asperge-oogst, maar eind april veel regen.
Uiteindelijk wordt het zomer en hoe! Bijna wordt op 18 juni het warmte-record gebroken: 32,4 graden, terwijl het op 23 mei slechts 9,3 graden werd. Volop asperges en de peulen gaan bloeien.
Door de warmte en een stevige wind verandert onze tuingrond in korte tijd in een stoffige zandvlakte. Gelukkig vallen er ook verspreid regenbuien en daardoor gaat de groei van alle planten geweldig. Het lijkt of de natuur de groei-achterstand wil inlopen.

Midden juni kunnen de warmte minnende planten pas naar buiten. Eind juni/begin juli verloopt wisselvallig. Koele en warme dagen wisselen elkaar af en ook valt er geregeld een bui. Daardoor is het groeizaam weer; volop sla.
De bonen zouden wel wat meer warmte kunnen gebruiken. We hoeven niet te pompen. Eind juli: zomer! Pompoenen, courgettes gaan geweldig en de bonen gaan volop bloeien. Eind juli overdag te warm op de tuin, 's avonds pompen want de voorraad regenwater raakt op. Eind juli de vroege aardappels geoogst. Helaas dit jaar veel last gehad van de Coloradokever en haar larven.

Sinds 2006 weer een hittegolf gehad en in de week van 22 tot 26 juli verandert onze tuin in een droogtegebied. Hevige onweersbuien maken op 27 en 28 juli een einde aan de droogte. In één dag zijn de regentonnen weer helemaal vol. Uitstekend voor de pompoenen, bieten en wortelen. Ook de blauwe en rode bessen gaan uitstekend.

Op 2 augustus is het geen tuinweer; het is de warmste dag ooit met 36 graden! Begin augustus blijft het heet, elke dag 25 graden plus. Dat is dus pompen om alles in leven te houden. Bonen gaan goed, courgettes volop, pompoenen overwoekeren alles en sla niet te houden.

Op 6 augustus een bijzondere vlinder gezien op onze tuin: de Koninginnepage.
Door de dagregens begin augustus frist de tuin duidelijk op. Bladgroenten en prei zien er goed uit. Blauwe bessen die van natte grond houden, geven veel oogst. Ook volop oogst van de rode besssen.
Door het goede zomerweer, met af en toe een bui, oogsten we mooie groenten. Bladgroenten gaan goed, bieten mooi groot en de kool groeit als kool.
Door geregeld zon rijpen de bramen mooi paars en vormen volle vruchten. Ook worden de laatste bloemen van de pompoenen nog vruchten. Het blijft warm tot begin september. In de tweede week van deze maand regent het enige dagen, maar het blijft warm en de bonen gaan weer bloeien en kunnen nog worden geoogst. Ook de wortelen, voor zover niet aangetast door de wortelvlieg, zijn mooi groot en oranje geworden.

Aan de bramenoogst komt geen einde. In de bolchrysanten komen de eerste knoppen en de vroege snij-chrysanten komen in bloei. Door de mooie nazomer zijn en blijven de oogsten heel goed, maar in de laatste week van september wordt het herfstig met ochtendmist. De warmte-planten sterven in rap tempo.

Het eerste nachtvorstje is op 12 oktober en op deze dag ook weer de bloembollen verkoop op het parkeerterrein. Overdag prachtig weer, maar juist op 13 oktober, de dag van de Eindhoven marathon, veel regen en wind. De zonnebloemen sterven af. De herfst valt in.

Het seizoen 2013 gaat de boeken in als een jaar met volop oogsten, ondanks het koude voorjaar.