Het tuinjaar .... 2015

Net na de Kerstdagen van 2014 komt er sneeuw, die na een paar dagen weer verdwenen is.
Bestelde zaden worden uitgereikt op 7 maart.
Op 8 maart de eerste lentedag en veel leden beginnen de tuin weer te ontdekken, overal veel aktiviteiten.
Tijdens de laatste dagen van maart af en toe een mooie dag en daarom wordt er al spinazie gezaaid. Wel onder een tunneltje voor het snelle kiemen.

Vernomen dat op 13 april de eerste asperge is gestoken, vroeg dit jaar. De spinazie komt in deze tijd ook boven de grond, maar omdat het af en toe erg fris is, blijven de tomaten nog even thuis op de vensterbank.
Na een lange droge periode valt er in de Koningsnacht (26/27 april) een beetje regen, wat zeer welkom is voor met name de aardbeien.
Maar dan toch nog vorst in de nacht van 27 op 28 april: -5°C!

Uitreiking paprika's, komkommers en snijchrysanten op 2 mei, een zonnige dag. De eerste zomerse dag (+25°C) is op 11 mei. De warmte van de week hieraan voorafgaand zorgt voor veel asperges, maar de vroege spinazie gaat na twee keer snijden doorschieten en bloeien.
De uitreiking van de potchrysanten op 16 mei omvat slechts drie soorten: de verkoop loopt terug.
Nachtvorst op 23 op 24 mei, met in Twente temperaturen van -3,6°C. Bij ons gelukkig veel lichtere vorst en geen schade.
Mei verloopt koud en de courgettes en pompoenen gaan pas lang na de IJsheiligen naar buiten.

Begin juni komt een oude bekende langs: de Coloradokever...... vangen dus. Warme dagen begin juni zorgen voor een goede oogst van peulen. Het wordt tijd om de bonen te leggen.
Tropische dagen komen ook voor; op vrijdag 6 juni op onze tuin 33°C en een paar dagen later slechts 17°C. De onlangs uitgeplantte courgettes en pompoenen krijgen gele bladeren.
Weer nachtvorst in Nederland, nu in de nacht van 7 op 8 juni. Gelukkig niet op Bokt, het zou een kleine ramp zijn geweest voor o.a. de aardappelen.

Wat is juni een droge maand. De regentonnen zijn leeg en het beetje regen op de 17e brengt nauwelijks verbetering. We lopen al 100 mm regen achter en het grondwaterpeil staat 2 m beneden normaal.
Juli begint met een hittegolf, drie dagen boven de 33°C. Ons complex één grote zandvlakte. Eind juli een beetje miezerregen, maar het blijft veel te droog. Wel goed voor de bonen die liever droog dan nat staan. Goede oogst van rode en blauwe bessen.
Op 25 juli woedt er een storm aan de kust met windkracht 10. Bij ons ook een harde wind, maar geen schade gemeld. De bramen zijn ongevoelig voor de droogte en bloeien volop. Dat voorspelt een rijke oogst.
Juli blijft droog, alle gewassen staan te droog. Zeker nu juli de warmste ooit is.

Eindelijk regen op 15 augustus. Goed voor de koolplanten en vruchtgewassen. Ook nu volop bonen. Weer een record: de koudste 16 augustus ooit: ±15°C en de hele dag regen. Hoe gaan de planten op die veranderingen reageren? Volgens het KNMI in het oosten van het land 60 uur aaneengesloten regenval.
De laatste week van augustus regent het bijna elke dag. Soms stevige buien, dan weer motregen. De regentonnen blijven vol en de kolen en prei staan er goed bij. Omdat het wel een zomerse temperatuur blijft, komt het tweede zaaisel bonen ook in bloei.
Voor de chrysanten in knop is het ook goed, maar als ze gaan bloeien moet het wel droog zijn want in de regen verwelken ze vlug. De dahlia's bloeien uitbuindig ondanks dat de bloemen zwaar zijn van het regenwater.

Wat is begin september fris! De bonen worden niet goed rijp dwz. ze blijven klein. Ook elke dag wat regen is niet goed voor ze. Heel september regent het bijna dagelijks. Het grondwaterpeil moet weer op niveau zijn.
De laatste courgettes, pompoenen en kalebassen moeten worden geoogst, voordat ze gaan rotten op het natte zand.
Eind september komt er meer zon en de snijbloemen gaan weer goed.

Helder weer betekent ook koude nachten dus de warmte-minners laten het nu snel afweten met een kouderecord op 14 otober van 4,7°C.
17 oktober onze jaarlijke werkzaterdag oftewel de opschoondag. De dagen ervoor worden diverse werkzaamheden uitgevoerd door leden die 17 oktober verhinderd zijn. In totaal hebben ongeveer 40 leden meegewerkt om ons complex weer een mooi aanzien te geven. Het was een geslaagde dag: mooi weer, geen regen, wel koffie, thee, appels en lunchpakketten.
De oogst van bv. boerenkool en spruiten laat nog op zich wachten, geen nachtvorst in 't verschiet. Op 27 oktober is het met 19°C warm voor de tijd van het jaar.

2015: een goed en overwegend groeizaam tuinjaar.