Het tuinjaar .... 2014

Begin januari alweer een record. De warmste januaridag ooit.

Inbraak in de container in de nacht van 14 op 15 januari.
Gestolen zijn de gereedschapswerktuigen. Volgens de politie met hulp van binnenuit... Een schrale troost is dat we niet het enige inbraakslachtoffer zijn. Op meer plaatsen op Bokt is in deze periode ingebroken.
Omdat het eind januari niet vriest, is dit een mooie periode om mest te rijden en de laatste rommel van de tuin op te ruimen (snoeihout, onkruid ed.).

De winter komt begin februari heel zwak terug. Slechts een paar graden nachtvorst.
Bijeenkomst Platform NoordOostCorridor op 18 februari om verdere plannen te bespreken in de strijd tegen aanleg van "de Ruit".
Eind februari is het zo warm dat de peulen en bieten in de kas kunnen worden voorgezaaid.
Weer bezoek van het dievengilde in het Winkeltje op 22 februari, er is niets gestolen, alleen een leeg muur-geldkistje vernield. Het was altijd al leeg. De dieven zijn er niet in geslaagd de container open te breken. Deze is gelukkig extreem beveiligd.

Begin maart kunnen in de kas al verschillende gewassen voorgezaaid worden, zoals bieten, radijs, peulen en koolrabi. Er is geen winter meer: 8 maart 18°C! Veel bedrijvigheid op de tuin.
De zadenuitreiking vindt plaats op 1 maart.
Begin maart kan de spinazie worden gezaaid onder een plastic tunnel, maar na een paar dagen kan de tunnel worden verwijderd. Mooi zonnig weer.
Wel grote temperatuurverschillen: 20 maart 21°C en op 21 maart slechts 10°C, wat een verschil!
De in de kas gezaaide groenten komen goed op, maar het blijft te koud om ze eind maart al buiten te zetten. Nog kans op nachtvorst. Maart 2014 is de zonnigste/warmste ooit. Op 30 maart 21°C en een aantal tuinders zet al veel groenten buiten. Het blijft dan zonnig en de peulen gaan naar buiten, eerste spinazie kan worden geoogst en bieten buiten gezaaid. Heerlijk voorjaarsweer en eind maart werken met een zonnehoed op is nog nooit vertoond.

Eerste asperges geoogst op 4 april, ook nog nooit zo vroeg, alweer een record.
In de kas staan de augurken, cougettes en pompoenen volop in blad, maar gaan nog niet naar buiten. De IJsheiligen moeten nog komen.
Eind april moet er al volop water worden gepompt. De peulvruchten nog even onder plastic houden, want de nachten zijn koud. Inderdaad op 2 mei vorst aan de grond. Op 3 mei uitreiking van komkommers ed. Sla en andijvie kunnen naar buiten en ook de koolplanten gaan in de volle grond. Zij kunnen wel wat kou verdragen.
En dan van 3 op 4 mei behoorlijke nachtvorst. Van de vroeg gezette aardappelen bevriest het loof en ook schade aan de pompoenen en kalebassen; het loof kleurt bruin en zijn verloren. En dan op 7,8,9,10 en 11 mei regen, regen en nog eens regen. De tonnen zijn weer vol.
Uitreiking van de chrysanten op 10 mei in de kou en regen. De stekken moeten nog binnen blijven. Half mei klaart het op en kan alles naar buiten. Terwijl op 26 mei bijna het hele land onder de stromende regen zit, valt er bij ons niks. De watervoorraad in de tonnen slinkt snel als we in de kas de tomaten en paprika's water moeten geven.
Buiten gaan de peulvruchten erg goed, maar ook wordt de Coloradokever gesignaleerd, met alle gevolgen vandien. Het fruit begint in juni knoppen te vormen (braam, rode en blauwe bessen en framboos). Dat belooft een goede oogst. In juni ook een geweldig goede aarbei-oogst.

Juni geeft alweer een record: nog nooit zo warm en droog. Gelukkig voor de tuinders valt er op 30 juni flink wat regen. Pompoenen, kolen en wortelen hebben het hard nodig.
Op 3 juli strijkt er een bijenvolk neer op ons complex. Gewaarschuwde imkers halen het volk op.
In juli over het algemeen groeizaam weer met hoge tempraturen. Af en toe een bui. Op een dag duurde zo'n bui 12 uren, maar een tuinder klaagt niet over regen na lange droogte. Eind juli wisselen zon en regen elkaar af. Bieten blad- en koolgewassen gaan goed. Ook vruchtgewassen als pompoen, kalebas en courgette hebben het naar hun zin, al zou het voor de bonen iets droger mogen zijn.

Het groeizame weer blijft ook begin augustus en dat betekent dat ook het onkruid geweldig gaat en dat de slakken het goed doen......
In de week van 17 augustus zakt de temperatuur overdag naar een bedenkelijke 17°C, niet goed voor de vruchtgewassen. De schimmels slaan toe, de augurken die buiten staan sterven. Veel buien en felle opklaringen geven een geweldig goede oogst, mede dankzij het goede voorjaar.
Helaas in deze periode ook schade door duivenvraat aan de bonen. 19 augustus weer een record: de koudste sinds 1924 (90jaar geleden). In de Bilt 15°C overdag en 7°C 's nachts.
De Provincie start in augustus met het her-inrichten van de Boktse Beemden aan de oostzijde van het weggetje Bokt. Dit moet weer een nat gebied worden zoals vroeger. Sloten worden gedempt en vlak bij onze tuin wordt een paddenpoel aangelegd. Wat de gevolgen zullen zijn voor de waterhuishouding op onze tuin is niet duidelijk.

In september genieten we van mooi nazomerweer. De laatste bonen rijpen, de grond wordt alweer droog. Het blijft zandgrond......
In de kas slaat de Phytophtera toe, de laatste tomaten zijn geoogst. Helaas in deze periode weer veel last van konijnenvraat, zelfs weer in de bonen en aarbeiplanten.
Na de zonnige Bevrijdingsweek van 18 september valt de herfst in. In de miezerregen sterven in rap tempo de bladeren af. De hoogste tijd om de aarbei-stekken uit te zetten.
Op 27 september onze werkzaterdag. Foto's kunt u hier vinden.'s Morgens mistig maar later zonnig. Met een grote groep leden zijn de parkeerterreinen en ruimte rond het Winkeltje weer opgeschoond. Koffie, koek en een lunchpakket voor de werkers.

Op 18 oktober weer een warmterecord: 23°C. Ook nu veel bedrijvigheid op de tuinen: opruimen en chrysanten knippen. Ook nu is de zonnehoed weer nodig. Ook op 1 november alweer warm: 22°C! Maar daarna echt herfst met kou overdag en 's nachts 3 à 4°C. De tuin kan definitief worden opgeruimd.

2014 was warm, groeizaam en vol warmterecords. Augustus was fris en behoorlijk regenachtig.