Veiligheid op de volkstuin

Poort op slot
Gelieve de poort altijd te sluiten ook al zijn er leden op de tuin!


EHBO
Zorg dat u altijd een EHBO-doosje op uw moestuin heeft met pleisters, jodium, een pincet en verband.


Mobiele telefoon
Heeft u een mobiele telefoon, dan is het verstandig deze mee te nemen naar de tuin. Mocht u de enige zijn op het complex en er gebeurt iets, dan kunt u altijd iemand bellen.
Heeft u geen mobiele telefoon, dan kunt u het ook aan anderen vertellen als u naar de tuin gaat.Pompen
Op ons complex staan waterpompen, die tussen april en november te gebruiken zijn. In de wintermaanden worden ze weggehaald om bevriezing te voorkomen. De waterpomp bij de ingang van het complex en de pomp bij het toilet blijven altijd staan.
Uit de pompen komt géén drinkwater!Tetanus
Tetanus, ook wel bekend als kaakklem of wondkramp, wordt veroorzaakt door een bacterie die in straatvuil en in (bemeste) aarde zit. Zodra de bacterie in een diepe, open wond komt en de wond onvoldoende schoongemaakt wordt, kan iemand een tetanusinfectie oplopen.

Om een tetanusinfectie te voorkomen is het belangrijk een wondje goed schoon te maken. Preventief kunt u handschoenen aan doen als u in de tuin bezig bent.
Meer informatie over tetanus kunt u vinden op www.rivm.nl


Teken
www.tekenradar.nl geeft voor elke plaats in Nederland een tiendaagse verwachting voor het tekenactiviteitsniveau van de aanwezige teken weer. Hoe hoger de activiteit, hoe groter de kans om door een teek gebeten te worden en hoe belangrijker het is om te controleren op tekenbeten. Daarnaast kunt u op de website tekenbeten of een rode ringvormige uitslag melden. Ook kunt u verwijderde teken opsturen om te laten onderzoeken of de teek besmet is. De verwachting geeft geen indicatie voor het totaal aantal teken op een bepaalde plaats.